Tečaj RAKU keramike

Tečaj RAKU keramike

Raku je stara japanska tehnika koja datira još iz 16. stoljeća. Ona u svom imenu nosi značenje sreće, zadovoljstva, užitka i radosti.

Predmeti se oblikuju od posebne vrste gline (šamotne). Proces nastanka predmeta govori o tome koliko je ljubavi i truda uloženo u svaki predmet: glina se dobro izmijesi, oblikuje i dugo suši, zatim se peče nekoliko sati u keramičarskoj peći (biskvitno pečenje). Rad se zatim dekorira engobama i glazurama.

Predmeti se zatim stavljaju u posebnu peć u kojoj se postiže temperatura od 950°C-1000°C i pri toj temperaturi užareni predmet se vadi kliještima van. Predmet se naglo izvadi na dnevnu temperaturu i tako užaren stavlja se u bačve s piljevinom koja izgori i potroši kisik. Kad nestane kisika stvara se dim i taj dim stvara neponovljive i nepredvidljive šare. Od temperaturnog šoka glazura popuca i u te pukotine uđe dim koji stvori različite šare. Tako je svaki predmet rađen u ovoj tehnici neponovljiv. Ako u glazuri ima metalnih oksida, onda taj oksid izađe na površinu; pogotovo zlato, srebro i bakar, što radovima daje posebnu draž. Glazura je sličnog sastava kao i staklo, a vezana je za glinenu podlogu.

Raku pečenje obavlja se na otvorenom prostoru i zahtijeva velike mjere opreza pa stoga polaznici ne obavljaju vađenje predmeta iz peći nego samo pripremni dio (oblikovanje i dekoriranje predmeta) i završni dio (čišćenje od pepela). Pečenje traje nekoliko sati za vrijeme kojih se družimo i radimo te nestrpljivo očekujemo rezultate svoga rada. Draž ove tehnike je što nikad ne možemo u potpunosti predvidjeti rezultat svoga rada.

Tečaj je koncipiran kroz tri dolaska u terminima po dogovoru:

*Izrada predmeta u šamotnoj glini u trajanju 2h

*Dorada i obrada radova prije biskvitnog pečenja u trajanju 2h

*Bojanje,glaziranje i pečenje radova u Raku tehnici u trajanju 4h

Cijena
  • 120 €/ 904.14 kn
  • uključen je sav radni materijal

Obrazac za prijavu

Polja označena * su obavezna.

Prijavitelj *
Email *
Kontakt broj *
Polaznik *
Dob polaznika *
Poruka